Vochtproblemen

Vochtproblemen voorkomen

Vocht in huizen kan voor verschillende problemen zorgen. Als gipsplaat, hout en andere organische bouwmaterialen nat worden en niet uitdrogen, kan schimmelgroei en rot optreden. Sommige schimmels produceren sporen die giftig zijn. Verval verkort de levensduur van materialen zoals hout en kan in het geval van dragende frames soms structurele instorting veroorzaken.
Zelfs als het water niet echt nat wordt, kan een hoge relatieve vochtigheid voldoende zijn om het vochtgehalte van hout, gipsplaat en andere cellulosematerialen te verhogen, wat schimmelgroei en bederf van organismen kan ondersteunen.

Gelukkig kunnen schimmel- en bederfgevoelige materialen zoals hout in hun vochtgehalte circuleren. Tijdens de zomermaanden, wanneer de relatieve vochtigheid in huizen vrij hoog is, neemt hout vocht op. Dan, tijdens de winter, wanneer de luchtvochtigheid daalt, droogt het hout uit.

Om deze natuurlijke wisseling van het vochtgehalte mogelijk te maken, bevelen bouwkundige experts gewoonlijk aan om de relatieve vochtigheid in de winter onder de 40% te houden. Met aanzienlijke vochtbronnen, zoals hierboven genoemd, of als er onvoldoende ventilatie is, kunnen we problemen veroorzaken. Als we een huis strakker maken, kunnen we deze problemen verergeren.

De volgende strategieën kunnen vochtproblemen helpen voorkomen:

1. Elimineer ongewenste vochtbronnen. Bijvoorbeeld: repareer dak- en muur- of raamgootlekken; verbeter de afvoer rond het huis om vocht weg te houden van de fundering; repareer onmiddellijk eventuele leidingenlekken; en droog brandhout nooit binnenshuis.

2. Verbeter of vervang ramen. Ramen met enkel glas zorgen voor koude oppervlakken waar water tijdens de wintermaanden uit de lucht kan condenseren. Dit water kan zich op de dorpel of op het frame verzamelen en leiden tot schimmelgroei of -rot. Het toevoegen van een stormvenster of het vervangen van enkel glas door nieuwere, hoogwaardige ramen moet condensatie voorkomen.

Vochtig

3. Zorg voor mechanische ventilatie. In de meeste huizen wordt mechanische ventilatie aanbevolen om voor voldoende frisse lucht te zorgen; dit is vooral belangrijk in een huis dat geïsoleerd en verweerd is. Gebruik minimaal een hoogwaardige, stille badventilator met ventilatie naar buiten; de ventilator kan worden ingesteld om met tussenpozen te werken of wanneer de relatieve vochtigheid boven een bepaald niveau is. Beter dan te vertrouwen op een badventilator is het installeren van een ventilatiesysteem voor het hele huis, zoals een warmteterugwinningsventilator (ook wel een lucht-lucht-warmtewisselaar genoemd).

4. Houd de relatieve luchtvochtigheid in de gaten. Een goedkope digitale vochtigheidsmeter (die vaak zowel temperatuur als vochtigheid meet), zoals die verkrijgbaar bij Radio Shack, kan u helpen bij het identificeren van probleemcondities.

Als er schimmel of bederf in een huis wordt aangetroffen, is het belangrijk om beschimmelde oppervlakken grondig te reinigen, samen met het bepalen waar het vocht vandaan komt, die bron te elimineren en mechanische ventilatie te bieden. In sommige gevallen is het nodig om materialen te vervangen die beschimmeld zijn of waar het bederf is begonnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *